Aleksandra Uzelac (OSSRB)
Aleksandra Uzelac (OSSRB)

Ona je budućnost srpske odbojke: Aleksandra Uzelac o medaljama, željama, ciljevima...

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.09.21. | 16:52

"Verujem da ću biti sve bolja i da ću se baviti odbojkom profesionalno još mnogo godina", rekla je za Mozzart sport mlada igračica

Svi koji su gledali borbu Uba i Železničara za prvi trofej u sezoni, mogli su na delu da vide tinejdžerku od 17 godina koja bi u budućnosti mogla da bude važan šraf seniorske reprezentacije Srbije. Aleksandra Uzelac je u junu bila deo seniorskog nacionalnog tima koji je igrao Ligu nacija, u julu je osvojila srebro na Svetskom prvenstvu sa juniorkama, a sinoć je kao najbolji akter utakmice donela Lajkovcu prvi pehar u ovoj takmičarskoj godini. Definitivno ova devojčica trenutno živi svoj san. A tek je na početku profesionalne karijere... Tačnije po godinama i dalje može da igra za kadetsku reprezentaciju.

Sate i sate će svakog dana morati da provede u hali da bi ostvarila ono što joj se prognozira, ali deluje da je na to spremna. Želi da nastavi tradiciju kada je u pitanju izlazak na svetsku scenu odbojkašica iz Zrenjanina i daće sve da jednog dana bude na toj listi zajedno sa Majom Ognjenović i Jovanom Brakočević Kancijan. Visoka je 1.86 metara i pokriva poziciju primača servisa.

Izabrane vesti

Čak devet godina sam se bavila plesom. Jedno vreme sam uporedo išla i na odbojku, pa je došao trenutak kada sam morala da odaberem jer nisam mogla sve da stignem. Bilo mi je krivo što ostavljam ples, ali sad sam sigurna da je odluka bila prava“, ispričala je Aleksandra Uzelac u razgovoru za Mozzart sport jutro posle osvajanja Super Kupa.

Odbojkašice Železničara sa trofejom (OSSRB)Odbojkašice Železničara sa trofejom (OSSRB)

U rodnom gradu je igrala za Bagljaš 023, a onda je prošle godine u moru ponuda najboljih domaćih klubova izabrala Železničar iz Lajkovca.

Odlučila sam se za ovaj klub pre svega zbog trenera Branka Kovačevića. Znala sam da ću uz njega moći mnogo da napredujem i to mi je bilo presudno. Tu su oko mene i iskusne saigračice, uz koje mogu da učim. Verujem da ću biti sve bolja i da ću se baviti odbojkom profesionalno još mnogo godina“.

Utakmica protiv Uba, koji je šampion naše zemlje, pokazala je da bi ovo mogla biti sezona Aleksandre Uzelac. Skupila je 24 poena, bila na visini zadatka kad god je bilo potrebno i na kraju je uspešnim napadom stavila tačku na pobedu, koja je Železničaru donela pehar.

Očekivale smo da utakmica bude neizvesna i da igramo sa njima pet setova. Bile smo spremne da se borimo koliko god treba da bismo došle do trijumfa. Trudile smo se i zbog nas samih, a i zbog publike koja nas je bodrila u našoj hali. Ub je jedna od najboljih ekipa u Srbiji, bilo je teško, ali uspele smo da završimo baš onako kako smo želele. To je za mene bio prvi veliki meč koji sam počela u startnoj postavi, ali nisam se uplašila. Bilo je pozitivne treme, adrenalina – a to je sve i potrebno. Atmosfera u timu je bila baš lepa, tako da smo timski došle do pobede“.

Aleksandra (broj 14) sa saigračicama u reprezentaciji (CEV)Aleksandra (broj 14) sa saigračicama u reprezentaciji (CEV)

Da su pravila malo drugačija, Aleksandra bi sada bila u Meksiku i igrala Svetsko kadetsko prvenstvo.

Pošto sam već bila na dva velika takmičenja – Ligi nacija sa seniorkama i SP sa juniorkama, nije dozvoljeno bilo da budem deo i trećeg sa kadetkinjama. Javili su mi to dva dana pred početak priprema i baš mi je bilo krivo, plakala sam što ne idem. Gledam ih sada i navijam za njih. Tamo je moja cimerka iz Lajkovca Vanja Ivanović, čekam je da se vrati sa medaljom“.

Prošle godine je osvojila dve medalje u dresu sa nacionalnim grbom. U konkurenciji do 17 godina na Evropskom prvenstvu radovala se bronzi, zlato je tada pripalo Rusiji koju je predvodila Arina Fedorovceva, srebro je osvojila Turska, a četvrta je bila Italija. Sa ekipom do 19 godina je došla do srebra posle poraza od Turske u finalu Evropskog prvenstva. Ove godine je učestvovala u Ligi nacija sa seniorkama, a onda u julu ponovo bila na pobedničkom postolju sa juniorkama na SP. Sve to je iza nje, a tek je u julu oduvala 17 svećica na torti.

Prošle godine sam bila na ta dva takmičenja i jedino što je bilo loše je što sam se povredila na jednoj utakmici pa nisam igrala baš do kraja. Posle te uspešne godine, došao je poziv za seniorsku reprezentaciju. Veoma me je iznenadio i definitivno mi ulepšao leto. Sanjala sam da igram sa nekim igračicama, gledala ih na TV, a onda otišla u Rimini i bila sa njima na terenu. Imala sam priliku da treniram jedno vreme na Ubu sa selektorom Zoran Terzićem i to mi je mnogo značilo. Nije bilo strašno, treninzi su bili baš dobri“.

Iskustvo iz Lige nacija sigurno će joj značiti za neke naredne izazove.

Kad sam otišla onda da igram sa juniorkama SP bilo mi je mnogo lakše, jer sam prošla to takmičenje u Italiji. Susrela sam se sa nekim višim nivoom, sa iskusnijim protivnicama, jačim... Igrale smo finale SP, imale smo šansu da pobedimo i u finalu, ali nažalost nismo uspele. Očekivala sam da bude zlato“.

U subotu će započeti borbu u domaćem prvenstvu i to baš u rodnom gradu jer Železničar na startu Superlige gostuje Kleku.

Moja želja je da osvojimo sva takmičenja u kojima učestvujemo. Znamo koliko su kvalitetni TENT, Ub i još neke ekipe, ali verujem da možemo da budemo najbolje u takvoj konkurenciji. Nadam se da ćemo na terenu pokazivati sve što možemo“, zaključila je mlada nada Aleksandra Uzelac.



tagovi

Aleksandra UzelacŽOK Železničar LajkovacŽelezničar Lajkovac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara